Witam,
przy dorabianiu pewnej funkcjonalności w FKP 2013a, natknąłem się na funkcję NumerEwid, fajnie, pomyślałem, akurat się przyda - dokumentacja podaje, że zwraca ona powiększony o 1 najwyższy numer dokumentu danego typu. Robię wszystko jak podaje dokumentacja (niestety brak przykładu):
Cytuj:
Polecenie zwraca kolejny numer ewidencyjny dla podanego skrótu nazwy dokumentu. Zwracany numer jest to najwyższy istniejący numer ewidencyjny dla tego typu dokumentu (zarówno w buforze jak i w księgach) powiększony o jeden.
Składnia
Long NumerEwid ( String skrot, Int bufor, Int ksiegi)
Argumenty
String skrot Skrót nazwy (typ) dokumentu
Int bufor Numer otwartej bazy dokumentów w buforze
Int ksiegi Numer otwartej bazy dokumentów zaksięgowanych
Wartość zwracana
Kolejny numer ewidencyjny dla podanego skrótu nazwy dokumentu.
... ale niestety otrzymuję komunikat o błędzie składni: "Oczekiwany argument przy wywołaniu NumerEwid"... Przypadkowo doszedłem, że błąd nie występuje, gdy "dodatkowo" dopiszę jeszcze czwarty argument typu string. Nie mam pojęcia co on oznacza (jak się to ma do dokumentacji?!), ale błąd składni wtedy nie występuje. Niestety po uruchomieniu takiego raportu program mieli chwilę po czym całkowicie wyłącza FKę... :(
Pytanie - czy ktoś może wie coś na temat tej funkcji, może udało się ją jakoś "obłaskawić"? Czy to tylko kolejna radosna twórczość producenta... Ale po kiego jest w dokumentacji?
/pozdr
irek