|
Eksport danych do txt lub połączenie ODBC
Autor |
Wiadomość |
bzyq26
|
 Re: Eksport danych do txt lub połączenie ODBC
Tak przy okazji, chyba udało mi się wyrzucić tych nieszczęsnych kontrahentów. Nie wiem co oznacza pole typi, ale po ograniczeniu wyrzuciło mi odpowiednią ilość rekordów:
long sub WyswietlKomunikaty(IORec Rec) WyswietlKomunikaty = 0 Long i = 0, typ String strTmp, strTyp, msg if (Rec.SetAtSection("__InfoWarningError")) then print "\n Komunikaty zawarte w sekcji __InfoWarningError:\n" while (Rec.NextSection()) Rec.NextField() typ = val(Rec.GetFieldValue()) //typ komunikatu select case typ case 0 print "\nKomunikat systemowy:\t" case 2 print "\nInformacja:\t" case 4 print "\nUwaga!:\t" case 6 print "\nBłąd!!:\t" case 8 print "\nPytanie:\t" endselect Rec.NextField() print Rec.GetFieldValue() + "\n" //treść komunikatu wend print "\n\n" WyswietlKomunikaty = i endif endsub
IORec Rec
Int nrBazy1 Int Nr_pliku String Plik Int jest Int Seg Int Licznik = 1
Int id String typ Int typi Int rodzaj String znacznik String kod String nazwa String miejscowosc String ulica String dom String lokal String kodpocz String nip
String kontrahent
Plik = "C:\\Symfonia\\Raporty\\test9.txt" Nr_pliku = Open Plik for output
nrBazy1 = Open "C:\\Symfonia\\Demo_hm\\51kh.dat" for Base "KH" baseError (nrBazy1, 4)
SetKey(nrBazy1, "ID")
Seg=GetKeySeg (nrBazy1, "ID")
//Odczyt nowej zawartości rekordu GetRec(nrBazy1, GE) Do GetRec(nrBazy1, EQ) //Sprawdzenie zapisanych w rekordzie nowych informacji id=GetField (nrBazy1, "id") typ=GetField (nrBazy1, "typ") typi=GetField (nrBazy1, "typi") rodzaj=GetField (nrBazy1, "rodzaj") znacznik=GetField (nrBazy1, "znacznik") kod=GetField (nrBazy1, "kod") nazwa=GetField (nrBazy1, "nazwa") miejscowosc=GetField (nrBazy1, "miejscowosc") ulica=GetField (nrBazy1, "ulica") dom=GetField (nrBazy1, "dom") lokal=GetField (nrBazy1, "lokal") kodpocz=GetField (nrBazy1, "kodpocz") nip=GetField (nrBazy1, "nip") // kontrahent=GetField (nrBazy1, "kontrahent") if typi==0 then Print # Nr_pliku; Licznik Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; id Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; typ Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; typi Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; rodzaj Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; znacznik Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; kod Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; nazwa Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; miejscowosc Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; ulica Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; dom Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; lokal Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; kodpocz Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; nip Print # Nr_pliku; ";" Print # Nr_pliku; LF endif Loop Until GetRec(nrBazy1, NX)
Close Nr_pliku
WyswietlKomunikaty(Rec)
|
2013-01-28, 17:49 |
|
 |
Autor |
Wiadomość |
Mix-soft.pl
|
|
 |
bzyq26
|
A tak przy okazji, mam pole np. typ albo typi - czy istnieje do tego identyfikatora jakiś słownik/relacje? Żeby dowiedzieć się co oznacza typi=0, muszę pobrać takie informacje z innego pliku ?
|
2013-01-28, 17:56 |
|
 |
wrob
Ekspert
|
Jestes geniuszem masochizmu ilościowego w kodzie :)
//Sprawdzenie zapisanych w rekordzie nowych informacji if GetField (nrBazy1, "typi")==0 then Print # Nr_pliku; Licznik ;";";GetField (nrBazy1, "rodzaj");";";(nrBazy1, "znacznik");......................... endif
wartosci dla typi akurat są definiowane w dokumentacji bazy ale, pola typu id, super, kod itp - maja oczywiście relacje do innych tabel
|
2013-01-28, 17:58 |
|
 |
bzyq26
|
No wiesz zacząłem zgłębiać tajniki tegoż rozwiązania wczoraj więc nie jest najgorzej. Moim celem było wyrzucenie danych a nie nauka ambasica i poznawanie jego możliwości :) Poza tym btrieve...aaa szkoda gadać :)
Dzięki serdeczne za pomoc.
Jeśli moglibyście podesłać jakieś docsy lub namiary na informacje dot. struktury rekordów(?) poszczególnych baz/plików, byłbym bardzo wdzięczny.
|
2013-01-28, 18:04 |
|
 |
bzyq26
|
Mam nadzieję, że ostatnie pytanie ... w jaki sposób sprawdzić nazwy pól rekordu? Pobieram dane sprzedaży, ale nie wiem po jakich nazwach mam pobierać wartości poszczególnych kolumn...
|
2013-01-28, 18:53 |
|
 |
rafal
Ekspert
|
|
2013-01-29, 09:14 |
|
 |
bzyq26
|
Dzięki za linka, ale niestety w mojej wersji eksportuje do XMLa całkiem inne nazwy znaczników niż znajdują się w bazie. Sprzedaż jednak już wyciągnąłem z innego raportu.
Czy istnieje funkcja zwracająca nazwy wszystkich kolumn "bazy" czy obszaru? Teraz zabieram się za rozrachunki i nie mam tam możliwości eksportu danych, a raport zwraca same wartości, bez nazw kolumn.
|
2013-01-31, 09:36 |
|
 |
bzyq26
|
Witam,
czy mógłby ktoś podpowiedzieć, w jaki sposób można w handlu powiązać transakcję/linię zakupu/sprzedaży z kontem księgowym ? Robiąc raport "Eksport ZK do FK" w pliku tekstowym mam wszystkie dane, tj. strona, konto, itp. Przeglądając raporty nie mogę dojść do tego, skąd ów konto i strona są brane...
Proszę o pomoc w temacie.
Pozdrawiam
|
2013-02-12, 16:28 |
|
 |
krzysiek
Ekspert
|
Za pomocą schematu księgowania.
|
2013-02-12, 17:12 |
|
 |
bzyq26
|
Tak w aplikacji i pliku/tabeli XT widzę, że konta są zapisane w formacie np. Sprzedaż->SP->$01$#khSP (#P#R) itp. A potrzebowałbym sposobu przełożenia takiego zapisu na kod konta, np. 201-1-2. Taki kod pojawia się w raporcie eksportu danych, tylko nie doszedłem jeszcze skąd on się wylicza. W pliku XT również nie ma informacji o stronie, o kodzie konta, pozycji, typie ani o innych atrybutach pokazanych w aplikacji w ustawieniach schematów księgowań...
Pozdrawiam
|
2013-02-13, 09:42 |
|
|